poniedziałek, 25 marca 2013

Buraczki w słoiku na barszcz

Dziś na obiadek mam pyszny barszczyk czerwony wykonany na bazie domowych buraczków w zalewie słodko -kwaśnej. Ponieważ w sezonie nie zamieściłam przepisu na buraczki robie to teraz a za chwilę przepis na barszczyk.


Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej ( przepis na 1 litrowy słoik)

- 1 kg buraków
- 1 l wody
- pół szklanki octu - do smaku
- 1/4 szklanki cukru- do smaku

Buraczki gotujemy do miękkości  razem z łupinkami. Kiedy się ugotują i wystygną obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Pamiętajcie o założeniu rękawiczek do tych czynności gdyż buraki bardzo farbują. Litr wody gotujemy z octem i cukrem. Następnie smakujecie- każdy ma inny smak dlatego też najlepiej spróbować czy octu nie jest za mało a może za dużo, tak samo z cukrem.

1 komentarz: