poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pieczony filet z indyka:)

To jest kolejny mój autorski pomysł na obiad. Pierś z indyka należy do najbardziej dietetycznych potraw a kiedy jest pieczona , to już w ogóle można sobie na ciut więcej pozwolić:) Przeszukałam mnóstwo stron z przepisami na marynatę do mięsa, bo niezwykle łatwo zrobić je suche i po prostu niesmaczne. Nie znalazłam nic szczególnego więc wymyśliłam sama.

Pieczony filet z indyka

- 1 filet z indyka  tak około 1 kg
-  sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu worchester ( angielski sos, na bazie octu winnego, melasy, gorczycy itd. dostępny w internecie)
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz

Z podanych wyżej składników, łącząc je robimy marynatę. Dokładnie wcieramy nią w mięso i dokładamy na noc do lodówki. Następnego dnia pieczemy w 180C ( termoobieg) przez około godzinę co 20 min mniej więcej polewając mięsko wodą Idealny jest do obiadu na gorąco ale także na zimno do kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz